Van VMBO basis in groep 8 naar Havo in 1 jaar
22 februari 2021 
2 min. leestijd

Van VMBO basis in groep 8 naar Havo in 1 jaar

Sophie, mijn dochter, kreeg in januari 2020 het advies om VMBO-basis te gaan doen aan het eind van het schooljaar. Een jaar later doet ze, op één na, alle vakken op HAVO niveau. Hoe kan dit?

Achtergrond Sophie

Sophie heeft tot haar 12e jaar geen gangbare jeugd gehad. Op haar vierde is ze verhuisd naar Zuid-Frankrijk, waar ze zes jaar op school heeft gezeten. Thuis spraken wij altijd Nederlands en daarmee is ze tweetalig opgevoed. Ze heeft dus 6 jaar lang het Frans leren lezen, schrijven en spreken en het Nederlands alleen gesproken. Toen zij in 2017 in Nederland in groep 6 begon, had zij uiteraard een achterstand in schrijf- en leesvaardigheid in het Nederlands. Op de basisschool word je uiteindelijk op 2 aspecten beoordeeld, nl taal- en rekenniveau. Doordat Sophie sommige rekenvragen niet helemaal begreep, door haar taalachterstand, kreeg ze het advies om VMBO-basis te gaan doen.

Uiteindelijk heeft ze voor het voortgezet onderwijs gekozen voor het zgn. dakpanonderwijs. Dit houdt in dat VMBO-T, Havo en VWO de eerste 3 jaar bij elkaar in 1 klas zitten. Vanaf dat moment had ik mijzelf voorgenomen om mijn dochter bij het huiswerk te begeleiden. Door de Corona had ik ook meer tijd hiervoor.

Mijn aanpak

Vanaf dag 1 op het voortgezet onderwijs hebben Sophie en ik een plan van aanpak gemaakt voor elke schriftelijke overhoring of proefwerk. Een dit ging direct verbazingwekkend goed. Zo goed zelfs dat ze al na een paar maanden 4 vakken op HAVO niveau mocht doen. Ik heb mijn aandacht qua begeleiding dan ook gelegd bij de manier van leren en niet zozeer op de inhoud van de gegeven vakken. We hebben van alles geprobeerd, van mindmappen tot het eindeloos oefenen van wiskundesommen. Wat het beste werkt is uiteraard persoons afhankelijk. Het belangrijkste is natuurlijk dat je bij elk vak praktijkvoorbeelden kan bedenken die passen bij de belevingswereld van je kind. Hierdoor zal de intrinsieke motivatie gestimuleerd worden en wordt het leren van wiskunde, natuurkunde, scheikunde of biologie een stuk leuker worden, voor zowel begeleider als kind. Ook de omgeving waar je bijles geeft is belangrijk. Sophie vindt het fijn om in de tuin te zitten. Dus doen we dat.

bijles-in-de-tuin-vo-college

Bijles wiskunde

Het bijkomende voordeel is dat Sophie het resultaat van haar inspanning ziet en het daarmee het leren steeds leuker begint te vinden.
Sophie heeft afgelopen week haar rapport gekregen met het advies dat ze al haar vakken (op Nederlands na) op Havo-niveau mag gaan doen.

Ben je ook benieuwd of wij iets kunnen betekenen met het begeleiden van exacte vakken? Aarzel dan niet op contact met ons op te nemen.

Over de schrijver
Vanuit mijn brede exacte studie kan ik bijles geven in de exacte vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Met name scheikunde vind ik leuk om te geven omdat ik het als een uitdaging zie om abstracte lesstof op een simpele manier uit te leggen. Opleiding: Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein in Velp
Reactie plaatsen